Voormalig AZC Zeewolde krijgt nieuwe bewoners: honderden arbeidsmigranten

mrt 26, 2019

Het voormalige terrein van asielzoekerscentrum Zeewolde stroomt langzaam vol met nieuwe bewoners: arbeidsmigranten uit Oost Europa. Er wonen op dit moment 300 Polen en Roemenen, maar de gemeente Zeewolde heeft vergunning verstrekt voor het huisvesten van 571 arbeidsmigranten.

Omdat het terrein van AZC Zeewolde grenst aan recreatiepark De Bosruiter, waar tot 2025 vergunning is voor het huisvesten van 600 arbeidsmigranten, wonen er straks aan de Bosruiterweg een kleine 1.200 Polen, Roemenen en andere arbeidsmigranten. Een stukje Oost Europa in de bossen achter het bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde. De uitzendkrachten werken voor bedrijven als Bakker Logistiek en Wolter Koops Logistiek in Zeewolde, A Ware kaas met vestigingen in Zeewolde en Almere, Boni Distributiecentrum in Nijkerk en PostNL in Amersfoort. 

Uitzendbureaus

Sinds medio januari 2019 zijn de huizen van het vroegere asielzoekerscentrum gehuurd door de uitzendorganisaties In Person en Covebo, terwijl ook nog enkele kleinere uitzendbureaus hun medewerkers hier huisvesten. Langzaam loopt het vol. Op dit moment wonen er ongeveer 300 mensen, maar er is voldoende capaciteit om bijna het dubbele aantal arbeidsmigranten te huisvesten. ,,Er is nu wat weinig werk,’’ zegt beheerder Lukasz Mikulec in zijn kantoor aan de receptie van het park. ,,Maar later in het jaar komen hier waarschijnlijk meer mensen wonen.’’

Het is niet voor het eerst dat er Oost Europese arbeidsmigranten wonen op het terrein dat bekend staat als AZC Zeewolde. Tussen 2013 en maart 2016 woonden er ook uitzendkrachten uit Polen op hetzelfde park. Daarna kwamen er vluchtelingen te wonen, maar sinds oktober 2018 werd het asielzoekerscentrum opgeheven.

Uitbater van het terrein is Peter Epe uit Hierden, met zijn bedrijf Ham Nederland bv (Huisvesting arbeidsmigranten). De gebouwen zijn eigendom van Epe, die het terrein pacht van de gemeente Zeewolde. Het contract loopt nog tot 2021. Ook het naastgelegen park De Bosruiter wordt geëxploiteerd door Ham Nederland bv. Hier loopt het contract tot 2025.

Lees het volledige artikel door Hemmy van Reenen op : https://www.destentor.nl/zeewolde/voormalig-azc-zeewolde-krijgt-nieuwe-bewoners-honderden-arbeidsmigranten~a39154fd/