Ook Dennenhoek wordt woonwijk, met arbeidsmigranten als buren.

feb 25, 2020

Ook voormalig vakantiepark De Dennenhoek aan de Parallelweg in Hierden wordt nu omgeturnd naar een regulier woongebied. Alle eigenaren van 34 woningen op het terrein ‘transformeren’ mee. Op een deel van het terrein komen units voor ten hoogste 150 arbeidsmigranten.

Na jarenlange besprekingen tussen parkeigenaar Peter Epe en de gemeente en soms hevige discussies tussen Epe en de huiseigenaren op het park, is het nu zover dat de omvorming wordt verwerkt in een ontwerpbestemmingsplan. Daarin worden alle regels en voorschriften vastgelegd. 

Naast de 34 huidige bungalows biedt dat bestemmingsplan ook de mogelijkheid om 26 nieuwe woningen te bouwen op het noordelijk deel van het terrein, aan de kant van de Paasloweg, alle bestemd voor reguliere en permanente bewoning. 

Arbeidsmigrantenhotel

De maximaal 150 arbeidsmigranten kunnen tijdelijke huisvesting vinden in 76 units op het zuidelijke deel, langs de Parallelweg. De formele toestemming daarvoor is nog afhankelijk van een meer algemene visie vanuit de gemeente op het huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeenteraad drong daar eind vorig jaar op aan in verband met de onrust over een arbeidsmigrantenhotel nabij de Groene Zoomweg. 

Feitelijk is de situatie al enkele jaren zo dat er al dan niet tijdelijk wordt gewoond in de bungalows en huisjes op het terrein. De Dennenhoek heeft al langere tijd geen recreatieve functie meer en voor kampeerders was er afgelopen jaren al niets meer te zoeken. Voor arbeidsmigranten wel. Zij vinden er ook nu al een onderkomen in de voormalige vakantiekampverblijven.

4,5 meter hoog

Nu dat allemaal formeel wordt geregeld in het kader van het project Vitale Vakantieparken komt tussen beide delen een geluidsscherm van ongeveer 4,5 meter hoog vanwege het lawaai van de snelweg A28 en de spoorlijn. Voor de voormalige recreatiewoningen moet worden voldaan aan de geluidsnormen voor permanente bewoning. Het scherm doet ook dienst als afscheiding tussen het woondeel en het migrantendeel.

Verder moeten de bewoners alles wat meer is dan 20 vierkante meter aan bijgebouwen op hun perceel verwijderen. 

Lees meer in het hele artikel van Teake Dijkstra op : https://www.destentor.nl/harderwijk/ook-dennenhoek-wordt-woonwijk-met-arbeidsmigranten-als-buren~a519ca8e/