Harderwijk biedt winterse ruimte voor huisvesting arbeidsmigranten op recreatieparken

apr 12, 2019

Op recreatieparken in Harderwijk mogen in de wintermaanden mogelijk arbeidsmigranten verblijven. Behalve op De Dennenhoek en De Schaapskamp kunnen ze verder ook – tijdelijk – wonen bij de Harder en op een nog niet nader genoemde locatie. In totaal gaat het om huisvesting van 440 personen.   

Op een deel van recreatiepark De Dennenhoek aan de Paralleweg en op chaletpark de Schaapskamp aan de Watervalweg wonen ook nu al arbeidsmigranten, voornamelijk Polen.  

Dat wordt nu formeel geregeld, in het kader van het project Vitale Vakantieparken. Beide complexen zijn eigendom van Peter Epe, tevens eigenaar van recreatiepark De Bosruiter in Zeewolde en het voormalige azc Zeewolde, waar bij elkaar bijna 1200 Polen wonen. 

Capaciteit

Maar nu blijkt dat er in Harderwijk ook initiatieven zijn om op een ‘nog nader te bepalen locatie’ huisvesting mogelijk te maken voor 160 arbeidsmigranten. De gemeente wil eerst de omwonenden hierover informeren. In een tweede nog te bouwen wooncomplex komt ruimte voor tijdelijke huisvesting, en dan bij voorkeur voor arbeidsmigranten. Hier kunnen 88 personen terecht. Verder voert de gemeente verkennende gesprekken met exploitanten van recreatieparken over het inzetten van hun capaciteit voor arbeidsmigranten gedurende het winterseizoen. 

Burgemeester en wethouders schrijven dat in reactie op vragen van de VVD naar aanleiding van de berichtgeving over de landelijk verwachte toename van mensen die vanuit het buitenland hier komen werken en de huisvesting daarvan. 

In de beantwoording stelt het college dat het in Harderwijk vooral gaat om inwoners van Midden en Oost Europese landen. De behoefte aan huisvesting is vooral afhankelijk van de periode dat ze hier verblijven. Op basis daarvan wordt uitgegaan van drie soorten voorzieningen. 

Short stay

Mensen die enkele maanden in Nederland zijn, zoals seizoensarbeiders, zijn volgens de gemeente vooral op zoek naar snel toegankelijke, goedkope en veilige woonruimte. ‘Vaak vinden mensen het geen probleem voorzieningen of zelfs kamer te delen, als daar een lagere prijs tegenover staat.’ Hierbij gaat het om ‘short stay’, ofwel een verblijfsperiode tot één jaar. De voorzieningen op De Dennenhoeken zijn daar op gericht. Ook op de ‘nog nader te bepalen’ locatie wordt daarvan uitgegaan. Dat zou in 2020 beschikbaar kunnen komen. 

Bekijk het hele artikel door Teake Dijkstra  : https://www.destentor.nl/harderwijk/harderwijk-biedt-winterse-ruimte-voor-huisvesting-arbeidsmigranten-op-recreatieparken~a5dd6c9a/